Varza - o plantă care este prezentă în aproape fiecare grădină

12/19/2020

Varza - o plantă care este prezentă în aproape fiecare grădină.este foarte populară datorită gustului și utilității sale excelente. Varza este destul de nepretentioasa, rezistenta (nu se teme de temperaturi scazute) si generoasa în recoltare (și in conditii climatice nefavorabile). Este gustoasă în orice mod de preparare prăjită, fiartă, coaptă, adăugată la salate, tocată sau uscată. Varza consideră peste 100 de specii. Cea mai populară din care este varza albă.

Apropo,  cultura de varză a apărut cu mult timp în urmă - deja în epoca piatră și bronz a fost folosit ca mâncare.

În Rusia, pîna in anul 1675 varza a fost  cea mai importantă legumă - pînă a fost adus cartoful din Europa,varza era racoltată și crescută in volumuri foarte mari, si se găsea în orice gospodărie!

Varza albă este recomandată a fi întrebuințată în tratamentul anemieidiabetului zaharat, litiazei biliaretusei (suc de varză și miere), afecțiunilor renalehemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub formă de cataplasme) și ulcerului gastric.

Varza albă acționează ca laxativ, vitaminizant (pentru pacienții care se refac după o perioadă în care au zăcut) și ajută la prelungirea vieții (vitamina A conținută în varză întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile).

Varza albă poate fi consumată ca varză murată, și în acest caz constituie un remediu excelent în tratarea alcoolismului, întărirea gingiilor și tratarea infecțiilor intestinale; ceai de varză: acesta ajută la vindecarea bronșitelor cronice, dar și la tratarea diareei și a constipației; cataplasme cu foi de varză albă (se aplică local), care ajută la vindecarea rănilor, plăgilor și tumorilor.

Potrivit celor mai recente date, oamenii de știință au împărțit tipul de varză în următoarele soiuri:

  • Varza (soiuri albe și roșii),
  • Conopida, precum și Romanesco,
  • Broccoli,
  • Varza de Bruxelles
  • Kahrrabi sau Repny Cabbage,
  • Savion varza
  • Varza portugheză,
  • Kale sau Grunkol.

Însă toate tipurile de varză au ceva comun!

Varza este incredibil de hranitoare și cu toate acestea este foarte saracă in grasimi si calorii, 100 g de frunze oferind numai 25 de calorii.

Varza este un depozit incredibil de substanțe fito-chimice  și puternici antioxidanți cunoscuți pentru protecția pe care o ofera organismului impotriva cancerului de san, de colon, cancerului de prostata si ajuta la reducerea nivelului colesterolului LDL sau “colesterol rau” din sange.

Varza proaspată este o sursa excelenta de antioxidanti naturali, in special de vitamina C. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si al radicalilor liberi.

Varza roșie conținei mai mulți antioxidanți decît varza albă.

De asemenea, este bogata in vitamine esentiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), piridoxina (vitamina B-6) si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale deoarece organismul nostru nu le poate produce, deci are nevoie de surse externe pentru a reface depozitele.

Aceasta contine de asemenea, o cantitate adecvata de minerale precum potasiu, mangan, fier, magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii din sange.

Varza este o sursa foarte buna de vitamina K , furnizand aproximativ 63% din DZR la 100 gr. Vitamina K are rol potential in metabolismul osos, deci, o cantitate suficienta de vitamina K in dieta va ofera oasele sanatoase. In plus, vitamina-K, a stabilit un rol in vindecarea pacientilor cu boala Alzheimer, prin limitarea leziunilor neuronale din creierul lor.