Despre culorile fructelor și legumelor

12/13/2020

Culorile fructelor și legumelor sunt date de fitonutrienți, substanțele naturale care ajuta plantele sa se protejeze de razele UV prea puternice, microbi, insecte, și alti daunatori. Fiecare culoare are un set de proprietați care aduc o multime de beneficii organismului. Știați că fructele și legumele se gasesc in toate culorile curcubeului?

Vă propunem o lista super-sanatoasă în care să gustăm din toate culorile curcubeului!

ROȘU - fructele și legumele roșii, reduc riscul de diabet și boli cardiovasculare și sunt benefice pentru piele.Printre fructele roșii, regasim capșunile, zmeura, cireșele, vișinele, merele, merișoarele, rodiile, portocalele roșii, grapefruit-ul, strugurii roșii, etc. Dintre legume, amintim roșiile, ardeii roșii și kapia, ceapa, ridichile, sfecla roșie, fasolea, varza roșie si gogoșarii. Bogate in vitamina C și antioxidanți, ele ajută la buna functionare a memoriei și a tractului urinar. De asemenea, au un rol important în reînnoirea celulelor din organism.

PORTOCALIU – fructele și legumele portocalie sporesc functionarea sistemului imunitar, reduc riscul de boli cardiovasculare și îmbunatațesc vederea
Fructele de culoare portocalie precum caisele, piersicile, nectarinele, portocalele, mango sau papaya sunt printre cele mai bogate surse de nutrienți și vitamine. Alaturi de ele, morcovul, dovleacul și cartofii dulci contin doze semnificative de vitamina A și C, magneziu, fier și beta-caroten, care ajută digestia și reglează nivelul de zahar din sange.

GALBEN – fructele și legumele galbene ajuta vederea, digestia și sistemul imunitar. Merele, perele, ananasul, lamaia, pepenele galben, gutuile, bananele, alaturi de conopida, ardei sau porumb ajută la absorbtia de fier si imbunatatesc circulatia sanguina. Bogate in antioxidanți si vitamina C, ajuta la refacerea sistemului imunitar atunci cand este atacat de raceala, amelioreaza inflamațiile, ajută la vindecarea rănilor si păstreaza gingiile si dinții sanatosi.

VERDE – fructele si legumele verzi ajută la detoxifiere, redau energia si vitalitatea. Culoarea verde în sine sugereaza energie și vitalitate. Fructele si legumele verzi sunt printre cele mai sănatoase. Ele își iau pigmentul din clorofilă, care are o capacitate puternica de regenerare la nivel celular și molecular, curațînd corpul si luptînd împotriva infectiilor. Totodata sunt o sursa bogată de vitamina K, esentiala pentru sanatatea oaselor. Fructele si legumele verzi sunt avocado, merele, strugurii, kiwi, lime-ul, spanacul, castravetele, broccoli, ceapa verde, sparanghelul, fasolea verde, varza, salata, anghinarele și andivele.

ALBASTRU ȘI VIOLET – fructele și legumele albastre și violete au abilitați anti-îmbatranire și anti-inflamatoare. Acestea promoveaza longevitatea, reduc riscul de Alzheimer,îmbunatatesc memoria și protejeaza celulele din organism. Sunt o sursa bogata de vitamina A, B, C și E. Culorile inchise ale prunelor, murelor, coacazelor, strugurilor si vinetelor sunt o dovada a abundentei de antioxidanți și minerale. Însa murele trebuie să fie consumate in cantitați moderate, deoarece conțin un nivel ridicat de fructoza.